Henri Manders maakt wereldreis op Spiked e-bike

02 Feb

Voormalig wielerprofessional Henri Manders gaat een wereldreis maken per fiets, om precies te zijn op een Spiked e-bike met Tailwind-aanhanger. Milieu-neutraal en geheel op zonne-energie. Henri (‘Toontje’) Manders vertrekt op 4 maart a.s., na de FietsVAK naar Rotterdam.
Daar scheept de voormalige Tour de France-coureur zich in voor een bootreis naar New York, waar zijn trip van de oost- naar de westkust (van New York via Los Angeles naar San Diego) van de Verenigde Staten begint. Na circa zevenduizend fietskilometers in de USA, doet Henri Manders achtereenvolgens Japan, Taiwan, China, Nieuw Zeeland en Australië aan. De éénmalig Tour de France-ritwinnaar (in 1985) wil elke dag ruim honderd kilometer afleggen. De totale trip omvat circa vijfentwintigduizend kilometer. Alle verplaatsingen over zee worden per vrachtboot gedaan. Tot zijn bagage hoort een tent met toebehoren, luxe tijdens de tocht zal hem vreemd zijn.
Verplichte sabbatical

Henri Manders steunt met zijn één jaar durende wereldfietsreis de Edwin van der Sar Foundation: hij doneert daaraan tien cent per gereden kilometer. Dit heeft verband met de lichte TIA (een voorbijgaande beroerte), die hem in het voorjaar van 2014 overkwam. Het kwam hem op een 'verplichte sabbatical' van zijn werkgever SR Suntour te staan.
Keuze voor Spiked

De voormalige coureur die de Tour de France zeven maal uitreed, heeft voor zijn e-bike-met-Tailwind-aanhanger niet voor niets voor het Schiedamse merk Spiked gekozen. Leon van Spijk, oprichter/eigenaar van Spiked, is met Henri Manders opgegroeid in het Brabantse Drunen. Een gezamenlijk project uit 2009 kreeg nader gestalte, nadat Leon van Spijk (daarvoor dertien jaar ontwerper bij het Franse Cycles Lapierre, high-end mountainbikes en racefietsen) in Schiedam zijn eigen Spiked fietsmerk had opgericht.


http://www.tweewieler.nl/Fietsen/Elektrisch/2015/1/Henri-Manders-maakt-wereldreis-op-Spiked-e-bike-1694660W/

terug